NBA Twilight Zone

utorak, 14.03.2006.

NCAA: Thru Da Legs Roundup Review...

I ove godine vrijedi: svaka utakmica novi šok - March Madness je tu! Završeni su konferencijski turniri koi su već donijeli pregršt iznenađenja te iznjedrili neke sastave koji su unatoč osrednjoj sezoni pokazali kako ih ne treba isključiti iz kruga favorita, te su svojim nastupima koštali renomirane protivnike i ujedno sebi priskrbili mjesto u ždrijebu. Bacimo ukratko pogled na sve konferencije i pobjednike turnira koji su automatski unutra:

America East: Albany
Atlantic 10: Xavier
Atlantic Coast: Duke
Atlantic Sun: Belmont
Big 10: Iowa
Big 12: Kansas
Big East: Syracuse
Big Sky: Montana
Big South: Winthrop
Big West: Pacific
Colonial Athletic: UNC-Wilmington
Conference USA: Memphis
Horizon: Wisconsin -Milwaukee
Ivy League: Penn - jedina konferencija u kojoj nije bilo playoffa
Metro Atlantic: Iona
Mid-American: Kent State
Mid-Eastern Athletic: Hampton
Mid-Continent: Oral Roberts
Missouri Valley: Southern Illinois
Mountain West: San Diego State
Northeast: Monmouth
Ohio Valley: Murray State
Pac-10: UCLA
Patriot: Bucknell
Southeastern: Florida
Southern: Davidson
Southland: Northwestern State
Southwest Athletic: Southern
Sun Belt: S. Alabama
Western Athletic :Nevada
West Coast: Gonzaga


Sad je pitanje: a gdje su Uconn, Villanova, George Washington, Texas, LSU, Ohio State, sve redom ekipe iz Top 10 i neck-to-neck favoriti za naslov? Odgovor je jedan: March Madness – stradali su u konferencijskim turnirima od slabijerangiranih protivnika, neki odmah a neki malo kasnije. Recimo, nakon što je Syracuse skinuo Uconn u drugom kolu Big East turnira pobjedom 88-86, to je bilo možda iznenađenje za neupućene iako je riječ o sastavu od kojeg su se kroz sezonu očekivale veće stvari.


Ipak, dečki su se uigrali te pod vodstvom jedinog preostalog člana trija Gerry McNamara - Carmelo Anthony – Hakim Warrick odigrali borbeno do kraja i finalnom pobjedom 65-61 protiv snažnog Pittsburga osvojili gotovo pa neslužbeno prvenstvo NCAA – titulu prvaka najsnažnije konferencije iz koje će na turniru nastupiti čak 7 sastava.


Usput, turnir Big Easta se igrao u prepunom Madison Square Gardenu… Što znači, sve je bilo kako dolikuje, uključujući i McNamarinih 14p/5a. Što je ipak lošije ;-) od nastupa u drugom kolu kad je postigao 17p/13a!


Duke, Memphis i Gonzaga nisu dopustili poraze u pohodima na potvrdu konferencijskih naslova iz regularnog dijela. Tako su Blue Devilsi iz Durhama zabilježili sedmu titulu prvaka ACC u posljednjih 8 godina te sveukupno čak 16, čime su oborili dosadašnji NCAA rekord ljutog rivala North Caroline. Unatoč izvanrednoj predstavi krila Boston Collegea Craiga Smitha 19p/10s/7a, raspoloženi trojac Dukea JJ Redick 26p – Shelden Williams 18p/8s – Josh McRoberts 15p izborio je u finalu tešku pobjedu 78-76.


Jedan od već sada najjačih NCAA igrača 1 na 1 freshman Shawnee Williams je s 18p donio Memphisu pobjedu 57-46 nad Alabamom Birmingham, momčadi koja ih je prije dva tjedna koštala savršenog omjera u regularnoj sezoni. Gonzaga u svojoj konferenciji nije pokazala tijekom turnira dominaciju kao u prvoj fazi, ali je s sretno izborenih 96-95 protiv San Diega ipak osvojila konferencijski naslov i udarila pečat na još jednu vrlo dobru sezonu.


Od svih prvaka iz prvog dijela najuvjerljiviji nastup je imala UCLA. U finalu turnira Pac 10 konferencije dečki iz LA svladali su Californiu 71-52 i osvojili prvi konferencijski naslov nakon 1987., s tim da su njihovi rivali unatoč vrlo dobrom učinku krila Leona Powea od 17p/8s bili pomalo impresionirani cijelim događajem jer je ovo bilo prva završnica uopće u povijesti košarkaškog programa njihovog sveučilišta, za kojeg su svojevremeno igrali i Jason Kidd te Shareef Abdur Rahim, što znači kako i nisu baš mačji kašalj.


Momčad Kansasa je definitivno motivirao gaf konferencijskog vodstva koje je napravili previd prigodom slikanja za press materijale, o čemu smo pisali u zadnjem NCAA pregledu. Relativno glatkih 80-68 bilo je više nego dovoljno za pobjedu nad favoriziranim Texasom, a iskusne seniore Longhornsa (među kojima su dvojica koja su igrala na Final Fouru 2003) su svojim neustrašivim pristupom svladali freshmani Mario Chalmers s 15 poena te Julian Wright s krađom lopte u trenutcima kad se lomila utakmica.


U susretu dviju vodećih ekipa iz Big Tena ovaj put su bolje sreće bili drugoplasirani iz regularnog dijela. Iowa je s 67-60 svladala Ohio State (Scoonie! Scoonie! ), u prvom redu zahvaljujući dizel-paljenju beka Jeffa Hornera koji je postigao 14 od 16 poena u drugom poluvremenu i tome dodao 6 asista, a kolega iz bekovskog dvojca Adam Haluska je pridodao 15.


Florida je pokazala veliki potencijal osvajanjem naslova prvaka Southeastern konferencije. Nakon što je objektivno najjači rival LSU neočekivano izgubio ranije, Gatorsi su imali nešto lakši posao protiv iznenađujuće dobrog i do krajnjih granica borbenog sastava South Caroline, koji su nakon iscrpljujuće borbe morali priznati poraz 47-49 sastavu iz omiljene države USA umirovljenika, a glavnu ulogu je imao Joachim Noah – prvo je postigao koš u napadu pa potom blokirao suparničkog igrača.

To je bio ukratko pregled zbivanja po najsnažnijim konferencijama. U nedjelju je nakon odigravanja svih utakmica posljednju riječ imalo posebno NCAA povjerenstvo koje je odabralo sudionike ovogodišnjeg Big Dancea – kod ekipa koje nisu osvojile konferencijske turnire u obzir su uzeti nastupi u regionalnoj sezoni, ukupna snaga konferencije te moguć utjecaj svih ostalih faktora - i postavilo ranking te nositelje u četiri regije. Snaga konferencija se može vidjeti iz broja sudionika - Big East je dobila 8 mjesta u turniru, konferencije Big Ten i Southeastern po 6, Big 12, Pac 10, Atlantic Coast i Missoury Valley imaju po 4 predstavnika, Atlantic 10 i Colonial Athletic po 2.

Duke je u ovom slučaju po deseti put proglašen prvorangiranih sastavom, čime je izjednačio rekord (a koga drugog nego) North Caroline, i nositelj je u regiji Atlanta, u kojoj se još natječu sve redom vrhunski sastavi Syracuse (5#), Texas (2#), George Washington (8#), LSU (4#), West Virginija (6#), Iowa (3#) i California (7#). U regiji Washington barjak nosi Uconn u čijem se dijelu ždrijeba natječu još prijatejeni favoriti Tennessee (2#), Washington (3#) te čak trojica prošlogodišnjih sudionika Final Foura North Carolina (3#), Ilinois (4#), Michigan State (6#)! Regiju Minneapolis predvodi Villanova, a najozbiljiniji protivnici bi joj trebali biti Ohio State (2#), Florida (3#), Boston College (4#), Nevada (5#) te Oklahoma (6#). Memphis je svrstan u ulogu favorita u regiji Oakland, a društvo mu među ostalim čine UCLA (2#), Gonzaga (3#), Kansas (4#), Pittsburg (5#) i Indiana (6#) i iznenađujuće nisko svrstan Xavier (14#). Već prvo kolo donosi uzbudljive oglede George Washigton – NC Wimington (potonji su ozbiljna ekipa koja je nažalost igrala u slabijoj konferenciji), California – NC State, North Carolina – Murray State (isti slučaj kao kod prvog para), Arizona – Wisconsin (Wildcatsi se ugurali na mala vrata u turnir), Oklahoma – Wisconsin Milwaukee (potonji isti slučaj kao NC Wilmington), Gonzaga – Xavier, iako ni ostali susreti nisu za odbaciti i realno je očekivati izlijetanje nekog od nominalno boljerangiranih sastava.

Dug je put do Indiapolisa i prvog vikenda u travnju, a buduće se radi o jednoj utakmici sve je moguće i nema sastava koji se unaprijed preda, ma koliko 7 footera bilo nasuprot.


Dosta je naći 12 igrača koji ne morau biti nužno ni visoki, ni skočni, ni snažni ali na račun srca mogu daleko. To je jako dobro prikazano u filmu Hoosiers – ako ga niste pogledali, trk na neki p2p poslužitelj (ne vjerujem da je kod nas izašao na DVDu)!


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vrijeme je izbora najboljih igrača i petorki. Ovom prigodom donosimo 10 najboljih igrača prve godine:


Tyler Hansbrough (KC, 204 cm, North Carolina) – Freshman godine
Statistika: 19.0 p, 7.6s, 1.2 a, 1.5 st., 58,2 % šuta. Tko vodećem favoritu za titulu u njegovoj dvorani zabije 27p i pridoda 10 s i 2 bl, ne može biti loš igrač. Vrlo zrela rješenja, moguće i zbog toga što je u NCAA stigao godinu dana stariji od freshman prosjeka, što u svakom slučaju ne umanjuje značajan učinak na terenu. Šuška se kako će već ovo ljeto na draft.


Shawnee Williams (K/B, 205 cm, Memphis)
Statistika: 13.0 p, 6.3 s, 2.0 a, 1.4 st., 1.4 bl. Posebno opasan u igri 1 na 1, najsvestraniji igrač u klasi, izvanredan smisao za igru uz vrlo dobre atletske predispozicije. Već je riješio nekoliko tijesnih utakmica.


Brandon Rush (B/K, 195 cm, Kansas)
Statistika: 14.1 p, 6.0 s, 2.2 a, 49,5 % šut, 51,1% šut za 3. Iako na prvoj godini, vođa sastava u kojem brojnošću ali i igrom prevladavaju freshmani. Svestran, nesebičan i racionalan igrač, iako je bio jedan od vodećih HS igrača odabrao studij i poliranje igre na jakom sveučilištu. Veliki su izgledi da se pridruži bratu Kareemu u Ligi.


Rodney Stuckey (B, 191, Eastern Washington)
Statistika: 24.1 p, 4.8 s, 4.1 a, 2.3 st, šut 49,3 %, 37,6% za 3p. S pravom nazvan the best freshman most college basketball fans had never heard of until recently. Iako je riječ o iznimno produktivnom igraču, pitanje je kako bi se snašao igrajući u ozbiljnijoj konferenciji i protiv protivnika profila Top 25 ekipa. No, u svakom slučaju zaslužuje priznanje.


Dominic James (B, 180, Marquette)
Statistika: 15.3 p, 4.6 s, 5.3 a, 1.6 st. Uz seniora Novaka, preostalog iz Final Four 2003 sastava, glavni razlog dobrih igara sveučilišta Marquette. Već sada pravi vođa momčadi.


Tyrus Thomas (K, 204, LSU)
Statistika: 12.7 p, 9.3 s, 3.0 bl. uz 59,8% šuta. Talentirani igrač koji može igrati na obje krilne pozicije, vrlo dobar u obje faze igre. Citat: He is the most talented player on the most talented team in the Southeastern Conference.


Trent Plaisted (K/C, 210 cm, BYU)
Statistika: 13.4 p, 6.7 s, šut 51,6%. Talentirani post igrač, nastupa za sveučilište čije dres je nekoć nosio proslavljeni Krešimir Ćosić. Već sada jedan od vodećih igrača Mountain West konferencije.


Richard Hendrix (KC, 204 cm, Alabama)
Statistika: 9.6 p, 8.0 s, 1.6 bl, šut 55,4 %. Zbog sustava igre više okrenut defanzivnim zadaćama. Ušao u petorku sredinom sezone nakon ozljede suigrača, potom odigrao 13 utakmica na prosjeku 11,3p/10,1s. Iduće godine bi trebao učiniti definitivan iskorak i potvrditi vrlo dobru freshman sezonu.


Mario Chalmers (B, 188 cm, Kansas)
Statistika: 10.9 p, 2.0 s, 3.8 a, 2.8 st, šut 43,3 FG%. Još jedno od iznenađenja s Aljaske, krajnjeg sjevera koji unatoč slaboj naseljenosti svako toliko proizvede kvalitetnog igrača (vidi pod Boozer, Langdon). Nakon oscilirajućeg početka sezone, u posljednjih utakmicama bio jedan od najistaknutijih pojedinaca, napast u obrani za protivničku bekovsku liniju.


Marcus Williams (K, 200 cm, Arizona)
Statistika: 12.4 p, 4.4 s, 1.9 a, šut 47,9 %, 44,4 % za 3p. Jedna od rijetkih svijetlih točaka u osrednjoj sezoni Wildcatsa. Kuriozitet: igrač s istim imenom i prezimenom kao play Uconna. Bar Williamsa u Americi očito ne nedostaje…

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Htjeli – ne htjeli, politika i zbivanja u globalu imaju upliva na sve domene društvenog života. Počelo je sa skandalom na izboru za pjesmu Eurovizije, a kako će završiti tinjajući sukob između dviju bivših Yu republika koje su još uvijek u nekoj vrsti zajednice nije jasno niti se može lako predvidjeti. Stoga najavljujem ekskluzivu – Murayin post o mogućoj Montenegro repki!

Pozdrav,

Yazid
nba.blog.hr

14.03.2006. u 19:30 • 4 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

Image and video hosting by TinyPic

INDEPENDENT CROATIAN BASKETBALL SITE
SINCE 2004. e-mail:
crohoops@gmail.com

PARTNER SITES

CROHOOPS.COM
CROSARKA.COM
ZENSKA-KOSARKA.COM
HR-KOSARKA.COM



NBA LINKS

NBA - PAST
NBA - PRESENT
NBA - FUTURE
INJURED LIST
FANTASY PICKS
RUMOR MILL
$ALARIES
PLAYERS ASSOCIATION
REFEREES
NBA TORRENTS
GAMES ARCHIVE



EURO LINKS

EUROLEAGUE
ULEB CUP
FIBA EUROPE
ADRIATIC LEAGUE
SPANISH ACB LEAGUE
ITALIAN LEGA A LEAGUE
RUSSIAN SUPERLEAGUE
CROATIAN A1 LEAGUE
EUROHOOPS.COM
EUROHOPES.COM



CRO LINKS

ZAGREB CO
CEDEVITA ZAGREB
CIBONA ZAGREB
SPLIT
ZADAR
SIBENIK
DUBROVNIK
DUBRAVA
CROHOOPS.COM
CROSARKA.COM



Total of 18 Croatian players were selected
on NBA Draft throughout the last 30 years
Year-Player-Position-Round-Pick


1972 Kresimir Cosic C Portland 10 144
1973 Kresimir Cosic C L.A. Lakers 5 84
1986 Drazen Petrovic SG Portland 3 60
1987 Franjo Arapovic C Atlanta 7 159
1989 Dino Radja PF Boston 2 40
1990 Toni Kukoc F Chicago 2 29
1991 Zan Tabak C Houston 2 51
1998 Bruno Sundov C Dallas 2 35
1999 Gordan Giricek SG Dallas 2 40
2000 Dalibor Bagaric C Chicago 1 24
2000 Josip Sesar SG Seattle 2 47
2002 Mario Kasun C L.A. Clippers 2 41
2003 Zoran Planinic PG New Jersey 1 22
2005 Roko Ukic PG Toronto 2 41
2006 Damir Markota PF Milwaukee 2 59
2007 Stanko Barac C Indiana 2 39
2008 Ante Tomic PF Utah 2 44
2011 Bojan Bogdanovic G/F New Jersey 2 31
2012 Tomislav Zubcic F Toronto 2 56



TOP 10 MOST INFLUENTIAL INDEPENDENT NBA TEAM BLOGGERS

Forum Blue and Gold – Los Angeles Lakers
Posting and Toasting
Hot Hot Hoops – Miami Heat
Need4Sheed – Detroit Pistons
Stepien Rules – Cleveland Cavaliers
Eight Points Nine Seconds – Indiana Pacers
Blog-A-Bull – Chicago Bulls
Raptors Republic – Toronto Raptors
The Knicks Wall – New York Knicks
Knicks Journal – New York Knicks
source: www.sportsoverdose.com



ARCHIVE

Travanj 2013 (17)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (18)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (17)
Rujan 2011 (3)
Svibanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (7)
Listopad 2010 (2)
Kolovoz 2010 (8)
Srpanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (1)
Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (2)
Kolovoz 2009 (2)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (6)
Travanj 2009 (4)
Ožujak 2009 (20)
Veljača 2009 (9)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (4)
Studeni 2008 (15)
Listopad 2008 (16)
Rujan 2008 (15)
Kolovoz 2008 (9)
Srpanj 2008 (21)
Lipanj 2008 (26)
Svibanj 2008 (24)
Travanj 2008 (27)
Ožujak 2008 (27)
Veljača 2008 (25)
Siječanj 2008 (26)
Prosinac 2007 (28)
Studeni 2007 (23)
Listopad 2007 (26)
Rujan 2007 (26)
Kolovoz 2007 (30)
Srpanj 2007 (21)
Lipanj 2007 (24)
Svibanj 2007 (31)
Travanj 2007 (29)
Ožujak 2007 (31)
Veljača 2007 (28)




"Možeš imati jedan, pet ili sto milijuna dolara, a opet možeš ručati i večerati samo jednom." - DRAŽEN PETROVIĆ